Bli Flickafadder!

Flickor och kvinnor tillhör en av de mest marginaliserade grupperna i världen. Var femte flicka nekas utbildning på grund av fattigdom, konflikter och diskriminering. Dagligen tvingas flickor ur skolan för att arbeta eller giftas bort till främlingar där de riskerar isolering och övergrepp. Barnäktenskap har förödande konsekvenser för flickor och, förutom övergreppen, blir många gravida medan de själva är barn. De går också ofta miste om skolgången vilket innebär minskade valmöjligheter över sin egen framtid. 

Plan Internationals arbete för flickors rättigheter

FN:s konvention om barnets rättigheter utgör grunden för Plan Internationals utvecklingsarbete. Barnkonventionen består av 54 artiklar och har fyra grundprinciper:

  • Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
  • Artikel 3: Barnets bästa ska alltid komma i första rummet.
  • Artikel 6: Varje barn har rätt att överleva och utvecklas.
  • Artikel 12: Varje barn har rätt att uttrycka sin åsikt och delta i beslut som rör honom eller henne.

Rätten till utbildning

Studier visar att flickor som går minst nio år i skolan ökar sina framtida inkomster med 10-20 procent per år. Det innebär att flickor kan hjälpa till att bryta den onda cirkeln av fattigdom. Med utbildning och rätt stöd, kan flickor välja över sin egen framtid och på så sätt vara delaktiga i att skapa varaktig förändring.

En utbildad flicka är:

Mindre benägen att gifta sig och skaffa barn medan hon fortfarande är ett barn.

Sannolikt mer läskunnig, frisk och har större chanser att överleva tillvuxen ålder, likaså hennes barn.

Sannolikt mer villig att återinvestera sina inkomster i sin familj, sitt område och land.

Rätten till hälsa och välmående

Rätten till att överleva och utvecklas förutsätter att man som barn får leva hälsosamt. Barnäktenskap är starkt bidragande till att den vanligaste dödsorsaken bland flickor 15-19 år är komplikationer vid graviditet eller förlossning. Årligen dör omkring 70 000 flickor under 18 år av graviditetsrelaterade komplikationer. Man beräknar att cirka 3,2 miljoner osäkra aborter genomförs på flickor varje år. Eftersom en flicka som gifts bort som barn riskerar att bli gravid innan hennes kropp är fysiskt redo kan spädbarns- och mödradödligheten minska om färre flickor gifts bort.

Förutom barnäktenskap är kvinnlig könsstympning ytterligare en faktor som påverkar flickors hälsa. Kvinnlig könsstympning är en procedur där man medvetet avlägsnar eller skadar delar av det kvinnliga könsorganet, utan medicinska motiv. Könsstympning orsakar ofta svåra skador och livslångt lidande och utgör en extrem form av diskriminering av flickor och kvinnor. Fler än 125 miljoner flickor och kvinnor i världen lever med följderna av könsstympning.


Skäggproduktstips och skägg genom tiderna!

Creative Make Up By Her i Kvarnen hittar du det mesta du kan behöva för att tämja både dina morrhår och din hakbeklädnad. De säljer tre olika märken med skäggvårdsprodukter; dels det amerikanska märket Beardition – som startades av Mark Williams för att han tyckte att det kliade och var bångstyrigt att hålla reda på skägget under en månadslång vandring i amerikanska bergskedjan Appalacherna.

Sedan engelska Capt Fawcett Limited som är dedikerat den borne engelska gentlemannen i form av den eminente upptäcksresanden Peabody Fawcett vars motto är “keep a stiff upper lip, regardless”.

Dessutom säljer Creative Make Up By Her göteborgsmärket Mr Bear Family – i tillverkningen används endast naturliga ingredienser. Konceptet är att ta fram helt naturliga produkter utan att använda kemiska tillsatser eller onaturliga mineraloljor så som petroleum (vaselin).

Så är du själv – eller om du söker en uppskattad present till – en skäggig man ta dig till Kvarnengallerian och Creative Make Up By Her!

Så här skriver Historiska Museet om skäggväxt i historien

Skäggväxt har spelat en viktig roll i männens historia – som tecken på manbarhet och visdom, men har även associerats med konstnärskap och vildhet. En del religioner, till exempelislam och judendom,  påbjuder sina manliga anhängare att bära skägg.

Forntida skägg

Assyriska kungar bar lösskägg med korkskruvslockar. Det antika Egypten var renrakat medan långa, flätade lösskägg var förbehållna de högst uppsatta. Romarna rakade sig. Det gällde även grekerna även om undantag fanns, i huvudsak filosofer och lärda som bar skägg. När kejsar Hadrianus anlade ett grekiskt filosofskägg blev det modernt att bära skägg i Rom.

Från nordisk bronsålder finns talrika fynd av rakknivar och pincetter. Även avbildningar och andra fynd pekar på att männen varit slätrakade. En trend som höll i sig ända till yngre järnålder (ca 500 e. Kr.) då den ersattes med långa kraftiga mustascher och långt spetsigt hakskägg, ibland delat i två tofsar och emellanåt flätat eller tvinnat.  Detta gäller även vikingatiden.

Från medeltiden till 1800-talet

Från medeltiden och fram till ca 1700-talets mitt var skägg på modet, men även rakade hakor förekom. Under 1500-talet skulle skägget vara långt och håret kort. När längre hår blev modernt med på 1600-talet minskade skägget till ett kort pipskägg för att sedan helt försvinna.

1700-talets mode var skägglöst. Vid 1800-talets början blev polisonger en fluga. Senare på 1800-talet blev skäggmodet mer allmänt, en trend som höll i sig till första världskrigets slut. Vax, locktänger och mustaschformare togs till hjälp vid friseringen av skägg och mustascher. Mustaschkoppen underlättade intagandet av flytande föda.

1900-talet

1920-talets androgyna mode blev skägglöst, ett mode som bestod under 1930-, 40-, och 50-talen, med undantag för den tunna mustaschen som kallades tangorabatt och konstnärsskägget à la författaren Hemingway.

Unga intellektuella bar gärna skägg på 1960-talet och på 1970-talet var vildmansskägg, polisonger och mustascher allmänt utbrett. På 1980-talet kom den konstanta tredagars-stubben, inspirerad av filmhjälten Indiana Jones från ”Jakten på den försvunna skatten” från 1981. I England kallades skägget ”designer stubble” och signalerade att bäraren var för upptagen eller för upprorisk och bekymmersfri för att bry sig om rakning. Trenden ledde till att nya ställbara skäggtrimmers kom i ropet.

Idag råder skäggrenässans bland unga män. Kanske beroende på ett behov av att uttrycka något specifikt manligt men också som en del av en allmän retrotrend.

Vi gör en insats tillsammans med WaterAid!

Water Aid har mer än 30 års erfarenhet av att tillsammans med lokala partners arbeta för att även de allra fattigaste ska ha tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien. De har med tiden blivit en av de mest respekterade organisationerna med fokusområdet vatten, sanitet och hygien.

WaterAid arbetar aktivt med att påverka beslutsfattare – globalt, nationellt och lokalt – att inse vikten av vatten, sanitet och hygien för hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning samt att få dem att prioritera frågan och avsätta resurser.

Vad det handlar om

Över 500 000 barn dör varje år av diarré som orsakats av smutsigt vatten och dålig sanitet. Det innebär mer än 1 400 barn varje dag.

Så arbetar vi

Vi tacklar krisen från flera håll, genom att arbeta med lokala samarbetspartners för att se till att människor får tillgång till vatten och sanitet  och genom att påverka beslutsfattare att ta ökat ansvar och skapa förändring.

Resultatet

Rent vatten och god sanitet är absolut avgörande för god hälsa, utbildning och försörjning. Varje år förbättrar vårt arbete vardagen för miljontals människor.

Läs mer om WaterAid på deras hemsida: http://www.wateraid.org/se

Är du kanske rätt person?

Som person kan du arbeta självständigt och ta beslut. Du har ett starkt engagemang och vilja att lära dig nya saker. Du är en ledare som är lyhörd för både gäster och kollegor. Vi söker dig som är arbetsam, har lätt att samarbeta med kollegor och har gott ekonomiskt tänkande. Du arbetar själv i den dagliga driften vilket innebär arbete på kvällar och helger. Vidare är du som person utåtriktad och har en förmåga att få våra gäster att känna sig välkomna, glatt och omsorgsfullt omhändertagna. 

Du har minst 3 års erfarenhet av att leda en restaurangverksamhet och har en mycket god ekonomisk förståelse. Din erfarenhet av personalledning har stor betydelse och du är van att arbeta med en strukturerad kvalitetsutveckling samt en mycket god service. Detta hanterar du även under perioder med hög arbetsbelastning. 

Det är meriterande om du har utbildning inom hotell/turism och restaurang eller kockutbildning. 

Intresserad? Vi har mycket mer att berätta så mejla oss på kvarnengallerian@gmail.com så hörs vi. Skriv "Restaurangchef Uppsala" i ämnesraden.

Nytt skönhetskoncept till Kvarnen!

Nu har Creative Makeup och Byher.se tagit steget och slagit sig ihop på riktigt! Resultatet är Creative Makeup By Her, Uppsalas hetaste skönhetskoncept. De har nu öppnat i Kvarnens stora hörnlokal – ingång på Vaksalagatan 28 – ny lokal, nya medarbetare och nya behandlingar. Hela Byher.se's sortiment kommer att finnas till försäljning i butiken och salongen kommer erbjuda både sminkkvällar, sminkning och hårstyling inför olika tillställningar och naturligtvis det som Creative Makeup är mest kända för; permanent make up. Varmt välkomna in!


Sko dig som presidenterna!

Millard_Fillmore._Waist_length,_seated_-_NARA_-_530497.jpg

Nummer 13 av de amerikanska presidenterna Millard Fillmore som satt mellan åren 1850–1853 var den förste i raden av amerikanska presidenter som haft skor från Johnston & Murphy. Sen har det runnit på med både Abe Lincoln – som förresten hade de allra största fötterna som hittills uppmätts på en president, storlek 14 –  Ulysses S. Grant, Franklin D. Roosevelt och John F. Kennedy. Även Obama har gladeligen sällat sig till sina företrädare och bär också skor från Johnston & Murphy. 

Kvarnen Sko, Nyckel & Kem har till att börja med tagit in två klassiska modeller; en brun Cap Toe och en svart Brogue eller som de kallas i USA Wingtip. Vem vet, det kan möjligtvis bli fler modeller om det slår väl ut!?

Kika in till Kvarnen Sko, Nyckel & Kem och prova; ett par nya klassiska herrskor kanske är precis det lyft din stil behöver i höst. Annars har du måhända några gamla trotjänare som skulle behöva lite omvårdnad och kärlek?

Oxfam – nya i Sverige, inte i världen!

Även om Oxfam är nya här i Sverige så har organisationen en lång historia och massor av erfarenhet i ryggen. Oxfam grundades i Oxford 1942 av en grupp akademiker och aktivister. Organisationen gick då under namnet the Oxford Committee for Famine Relief, vilket senare förkortades till Oxfam. Sedan starten 1942 har det hänt en hel del. Oxfam är idag en internationell konfederation med huvudkontor i 17 länder. Tillsammans med över 3000 samarbetspartners bedriver vi utvecklingsprojekt i över 90 länder. Läs mer om Oxfams arbete i världen på vår internationella webbplats

Det svenska kontoret öppnade i mars 2014. Vi är ett litet team på 5 personer som jobbar med att väcka intresse för Oxfams frågor och samla in pengar till verksamheten i världen. Genom etableringen i Sverige gör vi det möjligt för fler människor att engagera sig mot fattigdom och orättvisor. Oxfam Sverige är en del av den globala Oxfam-rörelsen.

En möjlighetsorganisation 

Vi beskriver oss själva som en möjlighetsorganisation eftersom vi vet att människor själva kan förändra sina liv – allt de behöver är lite stöd. Varje dag ser vi fantastiska saker hända, därför vet vi att förändring är möjligt.

Tillsammans med lokala samarbetspartners ger vi människor kunskap och verktyg för att själva ta sig ur fattigdom. Vi bedriver påverkanskampanjer för att sätta press på regeringar och företag att ta sitt ansvar för människor och klimat, vi räddar liv och hjälper till vid katastrofer och vi ger en röst åt de som aldrig hörs. Vi arbetar förebyggande och långsiktigt, på flera nivåer, för att göra skillnad där det behövs.

Oxfams arbete utgår från fem grundläggande rättigheter:

  • Rätten till grundläggande samhällsservice (exempelvis utbildning och sjukvård)
  • Rätten till en hållbar försörjning 
  • Rätten till liv och säkerhet
  • Rätten till en identitet
  • Rätten att bli hörd

Med över 70 års erfarenhet av fattigdomsbekämpning vet vi att våra metoder hjälper. Vi är noga med att följa upp våra projekt och arbetar ständigt för att bli ännu bättre. Vi satsar också mycket på forskning och utveckling för att hitta smarta lösningar på konkreta problem och vi utgår alltid från människors faktiska behov.

Tillsammans gör vi skillnad

Genom att etablera oss i Sverige ger vi dig möjlighet att engagera dig i vårt arbete med att bekämpa fattigdom och orättvisor i världen. Vi vill ta tillvara människors intresse för de frågor som vi driver och hoppas att du vill vara med och bidra till Oxfams arbete i världen. Även om vi är nya här i Sverige så har vi en lång historia, och massor av erfarenhet, i ryggen. Sedan starten 1942 har vi sett fantastiska saker hända men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Därför behöver vi din hjälp!


Just nu har vi en kampanj som går ut på att försörja människor i hela världen med rent vatten. Då det är 14000 människor varje dag som omkommer pga. smutsigt vatten och många fler som råkar illa ut och kanske far illa pga av dålig tillgång till vatten överhuvudtaget. Kampanjens fokusområde är Kambodja och där har man redan sett resultat och förändring tack vare arbetet som görs. man tillverkar brunnar och kommer med smarta filtreringslösningar på initiativ av lokalbefolkningen och deras lokala organisationer. 

Oxfam's mål är att ge människor möjligheten att själva påverka sin framtid genom att ge det materiellt och finansiellt stöd för att komma dit.

Bilder och text från Oxfam.
Ett riktigt smak-bonanza! Törs du?

Vissa, till exempel män kan som bekant vara knepigt att hitta bra presenter till. Men på Kvarnens Krydd, te & Kaffehandel kommer du garanterat hitta både större gåvor i form av hela krydd- och grillkit till spännande lite enklare överraskningar om man exempelvis är inviterad till en middagsbjudning. 

IMG_9872.jpg

I Kvarnens Krydd, te & Kaffehandel sortiment ingår massor med teer i olika varianter – både svart, grönt och rött och påsar med smaksatt bryggkaffe, perfekt för att hotta upp sommarfikat. För utom teer och kaffe har de en massa olika smaksatta intressanta olivoljor och vinägersorter, mängder med torra kryddor från The Spice Tree och bland annat ett riktigt stort urval ekologiska kryddor från Herbaria. En annan riktig storsäljare är starka kryddsåser. Vissa så starka att det är åldersgräns på dem. Törs du?

 


GRÄDDAT FÖR HAND I VEDELDAD UGN

De två knäckebrödshjältarna och lokalpatrioterna Anders och Malin i Skedvi i Dalarna berättar: 

"Av olika skäl lades tillverkningen ned 2013 och de gamla ugnarna revs av de gamla ägarna. Älskare av god mat fyllde oss med mod och inspiration, så vi köpte hela rasket, murade upp bakugnarna igen och nu står vi här, med nya ugnar, ett gammalt recept och ännu äldre tillverkningsmetoder. Ugnarna eldas heta med knastertorr ved, mjölet yr och bagarna svingar sina brödspadar.

Resultatet är ett tunt, lätt och knaprigt knäckebröd med sällsynt fyllighet och lätt rostade toner. Skedvi Bröd har smaker som bara finns i ett vedugnsbakat bröd och när du en gång har provat törs vi lova att du är förälskad."

Missa inte detta traditionsenliga, hantverksmässiga och fantastiskt goda knäckebröd på ICA Torgkassen i Kvarnen!


Pussel, pyssel och kreativitet

Avenue mandarine är ett franskt varumärke med kreativa leksaker för barn som Kvarnens Bok & Papper nu tagit in. Sortimentet består av pedagogiska pussel- och pysselprodukter i snygg och enkel design med en väl genomtänkt funktion och med fina förpackningar. Väl värt att kolla om man är ute efter presenter eller aktiviteter till barnkalaset!

Det finns allt från färggranna pussel och lärorika spel för de minsta till olika kit för till exempel origami, till hela satser där allt ingår som exempelvis den populära dockan  "Doll to paint" i tyg – som barnen själva får färglägga. Dockan finns i flera olika varianter för både tjejer och pojkar. Andra storsäljare är sömnadsseten, där allt ingår och är pedagogiskt beskrivet och målar-böckerna med förtryckta masker – den perfekta aktiviteten på barnkalaset! Låt barnen välja sin favorit att färglägga och knyt sedan i ett band så kan leken börja.

Målgruppen är barn från 2 år och uppåt – till kreativa målarböcker för ålder 7+. Kvarnen Bok & Papper är ensamma i Uppsala med att ha Avenue Mandarine i sitt sortiment.
 

Gör det du kan!

Raise your hand är en del av Plans globala kampanj Because I am a Girl för att uppmärk-samma diskrimineringen av flickor runtom i världen. Och nästa vecka mellan den 15–19 juni kommer Plan Sverige kommer till Kvarnen med sin fotostudion, där du har möjlighet att stödja kampen för världens flickor. Globalt sett förnekas 1 av 3 flickor runt om i världen sin rätt till utbildning. De dagliga realiteterna fattigdom, våld och diskriminering. Det är inte bara orättvisa. Det är också ett allvarligt slöseri med potential, med allvarliga globala konsekvenser. Att stödja flickors utbildning är en av de enskilt bästa investeringar vi kan göra för att få ett slut på fattigdomen i världen. Under de kommande fem åren, syftar Plan's kampanj Because I am a girl att stötta 4 miljoner flickor att få utbildning, möjlighet att höja kompetens och få det stöd de behöver för att förändra sina liv och världen omkring dem. Så kom in på till oss på Kvarnen och gör det du kan göra! 

Hemsida till organisationen: www.plansverige.org

Hemsida till Raise your hand kampanjen: www.plansverige.org/tack
 

Beautiful Uppsala i Kvarnen.

Den 29-årigen prisbelönta Uppsalafotografen Johannes Rousseau ställer ut bilder i fd Vålamagasinets lokaler i Kvarnen, hörnan Vaksalagatan/Salagatan. Då Johannes också måste hinna med sin konst och fotograferande kommer öppettiderna variera men vi hoppas att du ska hitta en tid innan utställningen plockas ned den 15 augusti, som passar dig! Välkommen!

Öppettider under juni:

IMG_1405.JPG

http://www.johannesrousseau.com


Hårvård till specialpris!

Kvarnens Klippotek har just nu två jättebra erbjudande på Loreal shampoo och inpackning; Loreal Vitamino Color Shampoo tvättar skonsamt och skyddar färgen i håret. Håret blir luftigt och lätt att reda ut samt mjuk och glänsande. Och Loreal Vitamino Color Masque är en inpackning som låser in färgen i hårfibern och återuppbygger hårfibern samt tillför näring till håret på 1 minut. Håret blir luftigt, glänsande och lätt att reda ut. 


Repair Lipidium Shampoo för torrt och skadat hår, reparerar och återuppbygger håret på djupet med långvarigt skydd och direktriktad vård som gör att håret inte tyngs ned. Och Repair Lipidium masque för torrt och skadat hår som återuppbygger håret på djupet och ger näring till hårstrået. Håret blir mjukt, smidigt och glansfullt.

Båda paketen innehåller en 1500 ml-flaska med schampoo och en burk på 500 ml, dessutom får du en praktisk pump med på köpet för 499 kronor, vilket är ungefär hälften av ordinariepriset. Så passa på att gå in till Kvarnens Klippotek för att fylla på hårvårdsförrådet till sommaren!


En dekadent lyxig Nutella... eller Nöt-Crème!

Francois Pralus är mannen bakom Crème de Noisette, och han är något av en superstjärna i chokladvärlden. Till skillnad från de allra flesta av hans kollegor, behandlar han kakaobönorna själv, han är en av endast tre återstående franska chokladmästare att göra choklad från ax till limpa så att säga – från böna till choklad. Han tar sitt hantverk på blodigt allvar, och det märks i slutprodukten. Chokladhuset Pralus är kända av experter som en av de bästa chokladtillverkarna i världen, uppe där med Amadei, Michel Cluizel, Domori och Guittard. 

Ut på världsturné 

Pralus samling med tio chokladkakor med olika ursprungsland som lanserades 2003 är väl kanske deras mest uppskattade och kända produkt. Med denna färgstarka samling tar Pralus en med ut på världsturné till Papua, Indonesien, öarna São Tomé och Trinidad, Venezuela, Tanzania, Ghana, Madagaskar, Colombia, och Ecuador. Den finns också att köpa på ICA Torgkassen. 
 

Crème de Noisette på tub!

Men åter till Pralus Chocolatier Crème de Noisette! det ser ut ungefär som en tub med brun-utan-sol-kräm. Men icke. Det är en gudomligt god kräm gjord av 75% rostade hasselnötter från Piemonte i Italien och spanska mandlar från Valencia. Resterande 25% består av socker, choklad och vanilj. Crème de Noisette skulle kanske kunna liknas vid gianduja, en kräm av choklad och hasselnötter som uppfanns av den i Turin verksamme chokladtillverkaren Michele Prochet, under Napoleons förmyndarregering (1796-1814), när Medelhavet var under en blockad av britterna. Det är alltså i grunden en dekadent lyxig Nutella... eller Nöt-Crème. Nutella hette faktiskt från början för "Pasta Gianduja". 

Pralus Chocolatier Creme de Noisette passar utmärkt på pannkakor, på rostat bröd eller på vaniljglass, att använda som en ingrediens i desserter, eller att helt enkelt äta med sked bara för att den är så himmelskt god! Men den är ju dock – naturligtvis – ingenting för de som är nötallergiker.

ICA Torgkassen för som sagt chokladhuset Pralus produkter, La pyramide des Tropiques kostar 279 kronor för den stora förpackningen och 55 för den lilla – båda med 10 olika chokladkakor med skilda ursprungsland. Och en tub Crème de Noisette går på 69 kronor.


Dags för balkongodling!

Många balkonger fungerar som upplag för cyklar och andra prylar. Men med lite planering och arbetsinsats kan den istället bli en grön, skön oas. På din balkongodling kan du egentligen odla det mesta – bortsett från större träd och buskar kanske. Om du känner dig osäker gör ett besök till Winges Blommor i Kvarnen, de kan hjälpa dig med råd och tips och säljer både blommor, jord och krukor till förmånliga priser.

Balkongodling – att tänka på innan du börjar

Fundera först på vilka förutsättningar just din balkong har. I vilket väderstreck ligger den? Är det blåsigt eller lä? Gassande varmt eller skuggigt? Till viss del styr detta valet av vilka växter du kan odla på balkongen. Till exempel vill de flesta nyttoväxter, såsom grönsaker och kryddväxter, ha mycket ljus och värme medan värmetåliga stora växter minska solinstrålning på en balkong i söderläge. Om det är väldigt blåsigt kanske man kan sätta upp något som dämpar vindarna något. Spaljéer med tåliga och kraftiga klängväxter kan mildra blåst. Alltså; välj växter som passar utifrån detta och försök förbättra eventuella nackdelar.

Tänk också på att bostadsföretagen eller bostadsrättsföreningarna brukar ha egna regler kring balkongodling. Oftast får man inte sätta upp balkonglådor som hänger på utsidorna av balkongräcket, så att de kan ramla ner från balkongen. En balkongodling får heller inte störa grannarna genom att det droppar ner vatten eller faller ner skräp.

Snåla inte med jord och gödsel!

Ett vanligt nybörjarfel är att man köper alldeles för små krukor – för att lyckas med balkongodlingen är det helt avgörande med bra odlingskärl, bra jord och gödsling. Satsa på stora, djupa kärl som rymmer mycket jord. De håller näring och fukt bättre. Ett annat vanligt misstag är att man snålar in på jorden och köper en enklare kvalitet på jord som inte är anpassad för balkongodling. Jord för odling i krukor är ofta lite dyrare, men den är i gengäld av en betydligt bättre kvalitet. Skillnaden ligger framförallt i hur jorden är gödslad – dyrare jord innehåller mer näring som räcker längre – men bättre jord håller också fuktigheten kvar längre och sjunker inte ihop lika mycket efter ett tag.

Välj tåliga växter

Ett par träd, någon större buske och lite perenna blommor är en bra bas i balkongodlingen. Men för att du ska få dina växter att övervintra gäller det att välja rätt. En utomhusväxt i kruka påverkas mer av temperaturväxlingar än växter som står direkt i jorden. Ta reda på i vilken odlingszon du bor och välj växter som klarar minst två zoner till. Om du samplanterar växter i stora krukor eller lådor utjämnas temperaturväxlingarna något.

Variera växtvalet

Välj växter i olika höjd, träd, buskar, klätterväxter och perenner. Variera med ettåriga sommarblommor. Ett par högre träd och större buskar ger ett lummigt inryck och ramar in balkongen. Fina balkongträd är till exempel syren, pärlrönn och prydnadskörsbär.

Rama in balkongen med stora växter och växtmöblera på höjden. Det ger ett frodigt intryck och du får plats med mer. Dessutom förbättras klimatet på balkongen ungefär som i en djungel. Stapla gärna krukor på stege och hyllor. Låt växterna klättra på väggen och hänga ner över kanten. Häng upp krukor i amplar, på spaljéer och på väggen. Man kan också sätta en stång eller en kraftig lina mellan balkongväggarna och hänga amplar i den. En snygg spaljé med klätterväxter som täcker över en del av öppningen skapar större avskildhet på din balkong. En fin grön strukturkan du få med t.ex humle, ormbunke, elefantgräs och funkia.

Välj stil

Balkongen blir i regel vackrast om man bestämmer sig för en sammanhållen färgskala på växtligheten och en viss stil som man trivs med. Kanske vill man ha en djungelkänsla med bambumattor, stora bladväxter, gräs och klängväxter. Eller så föredrar man en romantisk touch med gammeldags perenner som aklejor, stormhattar, vallmo, löjtnanshjärta, flox, pioner och buskrosor.

Medelhavskänsla får man med växter som citrus- och olivträd och kryddväxter som timjan rosmarin, basilika och salvia. Tänk på att sådana växter vill ha väldränerad jord och måste skyddas extra noga mot vinterkylan.   

Att odla grönsaker och kryddväxter

Att odla egna grönsaker eller kryddor på balkongen är enkelt. Om man inte vill så plantor med egna frön så finns det gott om färdiga plantor att köpa i butiken. Det brukar finnas olika sorters lök, sallat, kål, ärter, tomater, gurka, squash och mycket annat. Var inte rädd för att prova lite olika sorter och se vad som fungerar bäst på din balkongodling.

Kryddväxter vill generellt ha det lite torrare och magrare än vad grönsaker vill. Använd gärna särskild örtjord, som både är blandad så som kryddorna vill ha det och dessutom KRAV-märkt. Prova även här lite olika sorter, så får du både en fin blandning örter att använda till din matlagning, men kan även se vilka som trivs bäst på din balkongodling.

Att odla sommarblommor

Om du vill ha blommor som fortsätter att blomma under hela sommaren ska du välja ettåriga växter, så kallade sommarblommor. Det är blommor som ger allt de har under en säsong, men som då verkligen överöser dig med sina blommor på din balkongodling.

Tänk inte att du måste välja att antingen bara ha blommor eller bara ha grönsaksplantor och annat ätbart på din balkongodling. Många ätbara växter, som till exempel kryddor, blir även mycket dekorativa om man blandar in dessa i planteringar med blommor och andra prydnadsväxter.

Om du känner att du behöver mer inspiration och med djuplodande kunskap i odling i allmänhet och balkongodling i synnerhet ta en sväng förbi Kvarnens Bok & Papper och kolla in deras odlingsböcker.

Lycka till med din balkongodling i år!


Kvarnens Bok & Papper...

... är ensamma i Uppsala om att sälja de populära japanska byggklossarna Nanoblock! Nanoblock är en japansk prisbelönt uppfinning som nu finns att köpa i Sverige. Nano Blocks är små byggklossar i plast som låter dig skapa realistiska och verklighetstrogna figurer som t.ex. djur, byggnader och instrument. Byggklossar i Nanoblocks är bara några millimeter stora; den minsta nanoblocken har måtten 4x4x5 mm! De flesta förpackningar innehåller ca 130-150 bitar och har en medföljande manual som på ett pedagogiskt vis visar hur du bygger ihop modellen. Det följer även alltid med några extra bitar.

Nanoblock-figurerna föreställer ofta djur, kända byggnader och landmärken och instrument. Konstruktionerna har olika svårighetsgrader (1-5) som står angiven på förpackningen och produktsidan, svårighetsgraden har inte bara med antalet bitar att göra, även nanoblock med ett fåtal bitar kan vara svåra att bygga ihop och därmed ha en hög svårighetsgrad. Nanoblocks är inte – som man kanske kan tro – en leksak för små barn utan rekommenderas för åldrarna 12 år och uppåt då det innehåller små bitar och kan vara ganska komplext och pilligt. Ett LEGO för vuxna, skulle man kanske kunna säga.

Köp en eller samla flera – ju fler figurer du har desto mer nanoblocks och möjligheter får du! Nanoblocks är både en utmärkt present eller något man kan ha kul med själv.

Läs mer om Nanoblock på deras engelska hemsida: www.nanoblockuk.comTa hand om dina fötter...

bebisfötter.jpg

... det är de enda du har! Tänk att vi – förhoppningsvis – står, går, springer och dansar på samma fötter hela livet, det går ju inte att byta ut dem. Men du kan i alla fall ta hand om dem, så håller de lite längre. Och dessutom är det ju dags att göra dina fötter redo för sommaren! På Kronans Apotek hittar du allt för att fixa dina fötter, från scrub till lack och allt där emellan. Just nu har Kronans Apotek dessutom 20% rabatt på hela sortimentet från fotexperterna Scholl.

Var med och tävla med din bästa fotbild på Instagram och vinn lyxigt fotvårdskit, värde 1000:-. Nu är det hög tid att göra fötterna redo inför sommaren. Med lite extra omvårdnad får du dem snabbt mjuka och fina. Hos oss hittar du det mesta du behöver – allt från scrub till lack.

Gör så här för att vara med i tävlingen på Instagram:

1. Ta din bästa fotbild och tagga bilden med #footiekronan

2. Dela med dig av ditt bästa fotvårdstips.

3. Sedan följer du Kronans Apotek på Instagram.  


Majblomman – för att förbättra barns villkor!

I mer än 100 år har ett säkert vårtecken varit de majblommor som sålts av skolbarn och föreningar runt om i Sverige. Barnens behov har förändrats över tiden men Majblomman har alltid anpassat sin verksamhet efter den hjälp som behövts. Idag är Majblommans mål att bekämpa barnfattigdom i Sverige. Vi vill att alla barn ska ha råd att få vara med. 

Idén till Majblomman kom från den initiativrika och engagerade Beda Hallberg. Beda var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och vid 1900-talets början. Hon tog avstånd från fattigvårdens värderingar om att skuldbelägga fattiga människor och hjälpa med ett uppifrån-kommande-perspektiv. Hon drevs av ett mycket starkt socialt engagemang och hon värnade särskilt om barn och ungdomar.

De allra första majblommorna såldes 1907 i Göteborg. Då kostade de 10 öre styck och hela 139 000 stycken såldes. Från allra första början syftade Majblommans insamling till att hjälpa tuberkulossjuka. Tuberkulosen var en av dåtidens värsta folksjukdomar och den angrep framför allt unga människor och skördade många människoliv. Vid sekelskiftet svarade dödligheten i tuberkulos i Göteborg för ca 25% av samtliga dödsfall i staden. Ännu 50 år senare var sjukdomen, med vart tionde dödsfall, den vanligaste dödsorsaken i Sverige näst efter åldersdödligheten. Majblomman spred sig snabbt över hela Sverige och det bildades Majblommekommittéer i så gott som varje ort.

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation. Vi arbetar året runt för att förbättra barns villkor. Vårt mål är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden. Majblomman samlar in pengar genom att barn säljer majblommor. Tack vare det kan vi dela ut bidrag till barn, informera om barns villkor och stödja forskningsprojekt för att förbättra barns livsvillkor.

Texten kommer från hemsidan majblomman.se


Och vinnare är...

I Kvarnens stora ägg-gissar-tävling vann i år Elias – han gissade på pricken helt rätt på antalet ägg i lådan – 361 stycken! Elias valde ett presentkort à 200 kronor på Min Frisör. Grattis Elias!

Och grattis till våra vinnare i räknetävlingen; syskonen Waira och Amaya, Emina och Noah! Hoppas att påskäggen går hem även lite efter påsk!